Κοντά η δημιουργία Fintech Bank


Τη θέση ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά στη δημιουργία της πρώτης Cyprus Fintech Bank εκφράζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών, Ιωάννης Γεωργούλας.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch σημειώνει ότι η «τεχνολογία υπάρχει και λειτουργεί, η γνώση και η εμπειρία είναι εκεί, οργανισμοί που μπορούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια υπάρχουν, το προσωπικό που μπορεί να τη στελεχώσει υπάρχει όπως και η όρεξη για δουλειά. Μια τέτοια προσπάθεια μόνο θετική μπορεί να είναι για τη χώρα αφού θα φέρει επενδύσεις και θα δώσει τεχνολογικές λύσεις που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν».

Αναφερόμενος στο ρόλο των εταιρειών fintech στην οικονομία και την ανάπτυξη, σημειώνει ότι έχουν καταφέρει να δώσουν πρακτικές λύσεις και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, όπως και να βοηθήσουν το κράτος στον δρόμο προς την ψηφιοποίηση. «Άνοιξαν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, έφεραν επενδυτές και προσφέρουν στα έσοδα του κράτους μέσω της φορολογίας. Βλέπουμε λοιπόν ότι η προσφορά είναι πολυδιάστατη τόσο σε άμεσο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, ο τομέας του ηλεκτρονικού χρήματος είναι πολύ ανεπτυγμένος στην Κύπρο όσον αφορά τους χρήστες και πολύ ανεπτυγμένος όσον αφορά τις εταιρείες που επιχειρούν στον συγκεκριμένο τομέα. Προσθέτει ότι ένας μεγάλος αριθμός αδειοδοτημένων ιδρυμάτων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δραστηριοποιείται στο νησί μας εργοδοτώντας ένα πολύ σημαντικό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε σχέση με τις προκλήσεις που αναδύονται, επισημαίνει ότι  η χώρα μας πάντα ήταν ένα κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων. «Για να το καταφέρει αυτό έδινε βάση στην εύκολη ενσωμάτωση νέων τομέων που θα μπορούσαν να φέρουν επενδύσεις. Αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται με τη βοήθεια ενός καινοτόμου οικονομικού οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια με βοήθεια από την Κεντρική τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού εξειδικεύτηκαν και προώθησαν μέσω νέων αδειοδοτήσεων τεχνολογικές επιχειρήσεις με αυτό το προφίλ. Ως σημαντικότερη πρόκληση θα έθετα αυτή της γραφειοκρατίας. Αν ξεπεραστεί η γραφειοκρατία δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Στη συνέντευξή του επισημαίνει ακόμη ότι ο τομέας δεν μένει ανεπηρέαστος από τη ρωσο-ουκρανική κρίση αναφέροντας ωστόσο ότι «το γεγονός ότι μιλάμε για επιχειρήσεις με τεχνολογικό προσανατολισμό με κάνει αισιόδοξο ότι οι όποιες προκλήσεις θα ξεπεραστούν».

Αναφέρεται στους στόχους του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών μεταξύ των οποίων είναι η διεξαγωγή ερευνών και μελετών που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό χρήμα, η διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων για την επιμόρφωση των μελών, η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών αλλά και η συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα την Κεντρική Τράπεζα για προκαταρκτική διαβούλευση θεμάτων που αφορούν τον τομέα μας.

Της Γεωργίας Χαννή